Voor & door

Iedereen organisator en deelnemer.

Wanderkamp is een kamp waarin alle deelnemers samen het kamp creëren en vormgeven. Anders dan op andere Helioskampen is er geen staf die de maaltijden voorbereidt, spelletjes organiseert of workshops begeleidt. Tijdens Wanderkamp wordt alles door enkele deelnemers voor de andere deelnemers georganiseerd.

Dit gebeurt zowel op inhoudelijk als praktisch vlak. Hieronder vind je een kort beeld van hoe dat er uitziet en hoe we het aanpakken.

Inhoudelijk

Plenum

Waar ben jij goed in en wat kan jij aan de andere deelnemers meegeven?
Wat wil jij voor de groep brengen of met de groep doen?

Iedere deelnemer kan zelf een plenum bedenken, organiseren en faciliteren voor de anderen. Je werkt rond een bepaald thema of een bepaalde vraag en neemt de groep daarin mee. Voel je vrij om dit samen met anderen vorm te geven en te brengen of om iets voor te bereiden en op kamp een maatje te zoeken die jou helpt bij de uitwerking op het moment zelf.

Het plenum vindt telkens plaats in de ochtend, en duurt ongeveer twee uur. Een deel van de plena proberen we voor de start van het kamp al vast te leggen. Zo is er alvast iets om naar uit te kijken, en blijft er ruimte om spontaan nieuwe dingen te laten ontstaan tijdens kamp.

Avondactiviteit

’s Avonds is er tijd voor een avondactiviteit. Dit kan vanalles zijn: een wandeling, een avondspel, een quiz, open podium, … Ook dat geeft iemand voor de anderen vorm.

Tocht

Halverwege het kamp gaan we op tocht. Ook daar kan je je steentje aan bijdragen door mee na te denken over de vorm: alleen of in groep? Met een ritueel karakter? Hoe maken we het voor iedereen mogelijk?

Praktisch

Koken

Ook het koken gebeurt natuurlijk door ons allen. We eten lekker biologisch en vers, en we proberen zoveel mogelijk met lokaal voedsel te werken.

Omdat het voor de meeste ingrediënten handiger is om op voorhand te bestellen, is er door de kadergroep een basismenu gemaakt.

In de keuken kan je dus met de bestelde ingrediënten aan de slag. Je kan koken wat er op het menu gepland staat, of met de ingrediënten die je voor die dag vindt iets helemaal anders bedenken.

Zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten wordt iedere dag door een klein groepje opgenomen. Je kiest zelf welke dagelijkse taak je op je neemt, en dat kan dus ook koken zijn!

Boodschappen doen

We proberen zoveel mogelijk alle boodschappen op voorhand te doen, en in grote hoeveelheden te bestellen. Zo besparen we tijd en geld. Af en toe is er toch nog iets nodig uit een (biologische) winkel in de buurt, dan kan je er als boodschapper op uit.

Het kampterrein onderhouden (TD)

Traditioneel heeft een Helioskamp een Technische Dienst (TD). Tijdens Wanderkamp dragen we allemaal samen zorg voor het terrein. Elke dag zijn er een paar mensen die in het TD-groepje zitten en het water opwarmen voor de afwas, de afwasstraat klaarzetten, ervoor zorgen dat de toiletten netjes zijn en ’s avonds de olielampen neerzetten.

Materiaal

We gaan naar een mooi kampterrein met veel ruimte, een paar bomen, een prachtig uitzicht, en verder … niets!

Behalve wat we zelf meebrengen natuurlijk. We hebben onze eigen keukentent, materiaaltent, grote tent en alle basismateriaal dat nodig is om eten te maken, af te wassen, …

Verder brengen we alles zelf mee. Zowel voor de plena, de avondactiviteiten als de open ruimte denk je best voor je op kamp vertrekt na of je daarvoor iets nodig hebt.

Denk aan spelletjes, sportmateriaal, creatief materiaal, … Bedenk wat je zelf graag zou doen en breng mee wat je ervoor nodig hebt. Als iedereen iets leuks mee brengt, is er meer dan genoeg voor elf dagen plezier!

Hoe pakken we dit aan?

Elk jaar opnieuw ontstaan er prachtige dingen. Via een aparte pagina op deze website, waarop de deelnemers kunnen inloggen, wordt het samenwerken mogelijk gemaakt. Op deze pagina staan een aantal Google Docs om concreet aan de slag te gaan: een plan om samen te reizen, een overzicht van het materiaal dat iedereen meebrengt, de ideeën voor plena en avondactiviteiten, etc.

Alleen deelnemers hebben toegang tot deze documenten; zo vormen we samen onze gemeenschap en blijven onze persoonlijke gegevens beschermd.

Voor het kamp begint

We zoeken de gulden middenweg tussen het kamp van tevoren vormgeven en het tijdens het kamp laten ontstaan, en naar manieren om online en offline samen te werken met een groep mensen die elkaar nog niet kent.

Op kamp

Op kamp is er elke dag een kort Voor en Door-moment waarop je met een groepje samenzit hoe je je praktische taak van de dag samen gaat aanpakken.